Teoria acestuia demonstreza ca in situatia in care chiar si un mic numar de elefanti de ambele sexe sunt lasati sa traiasca liber pe o insula, acestia sunt capabili sa produca urmasi sanatosi si viabili, dand astfel sperante conservationistilor din intreaga lume implicati in salvarea altor specii de mamifere mari.
Doctorul Payne relateaza despre saga acestor elefanti ai caror stramosi au fost capturati in junglele din insula Java de catre sultanul acesteia din secolul 18, dupa care au fost trimisi in dar suveranului insulei Sulu din Arhipelagul Filipinelor, acesta la randu-I, din lipsa de spatiu pentru ei, a imbarcat elefantii si i-a trimis in insula Borneo, unde a ordonat sa fie eliberati in salbaticie.
Datorita conditiilor specifice din insule, elefantii pigmei din Borneo sunt mai mici decat verii lor de pe continentul Asiatic. Astfel in timp ce un elefant Indian atinge in medie o inaltime de 3 metri, elefantii din Borneo ating rareori inaltimea de 2’50 metri.
Elefantii pigmei din Java, practic aceeasi subspecie cu cei din Borneo, au disparut din acesta insula in urma vanatorii si distrugerii habitatului undeva la sfarsitul secolului 18.
Cei din Borneo au fost de asemeni considerati disparuti, de mai bine de 100 de ani nemai- fiind observati in salbaticie.
Surpriza a venit in luna februarie, anul curent cand o echipa aWorld Willife Fund a descoperit o turma de aproximativ 1000 de exemplare in nordul insulei, apartinand de provinciei Sabah din statul Malaezia.
Sursa Associated Press